Tilapäishoito
Tilapäishoidon yksikkömme on tarkoitettu alle 18-vuotiaille erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille lyhytaikaista hoitoa ja huolenpitoa varten. Yksiköissämme voi olla 7 lasta kerrallaan. Asiakas voi viipyä yksikössä sopimuksen mukaan vuorokauden, viikonlopun tai pidempään esim. omaishoitajan vapaan ajan tai muusta syystä.
Sopimus tilapäishoidosta asiakkaan tarpeen mukaan tehdään hyvinvointialueen omaishoidosta vastaavan viranomaisen tai vammaispalvelusta vastaavan kanssa. Jokaisella hyvinvointialueella on oma toimintatapansa, miten tilapäishoitoa haetaan. Tarvittaessa toimimme apunasi palveluun hakeutumisessa.
Yksikköömme voi tulla tutustumaan sovitusti ottamalla yhteyttä yksikön vastuuhenkilöön:
Jyväskylän tilapäishoitoyksikkö: karoliina.kaariainen@mottiaanen.fi, puh. 044 973 2865
Lapuan tilapäishoitoyksikkö: riitta.kangasluoma@mottiaanen.fi, puh. 044 2310 415
Pitkäaikainen asuminen
Asumispalveluyksikkö on tarkoitettu alle 18-vuotiaille kehitysvammmaisille, vammaisille tai erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Asumispaikkoja on yksikössämme 7.
Sopimus asumispalvelusta tehdään oman hyvinvointialueen vastaavan viranomaisen kanssa.
Yksikköömme voi tulla tutustumaan sovitusti ottamalla yhteyttä yksikön vastuuhenkilöön:
karoliina.kaariainen@mottiaanen.fi tai puh. 044 973 2865
Neuropsykiatrinen valmennus (Nepsy-valmennus)
Nepsy -valmennus on tukimuoto, jolla pyritään vahvistamaan asiakkaan arjen sujumista tilanteissa, joissa toiminnanohjauksen haasteet sekä neuropsykiatriset oireet aiheuttavat haittaa yksilön toimintakyvylle. Nepsy-valmennus eli ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmennus, ADHD-valmennus, on matalan kynnyksen tukimuoto. Valmennuksen tavoitteet liittyvät jokapäiväisen elämän haasteisiin ja ovat hyvin konkreettisia, kuten opiskeluun, arjenhallintaan tai ihmissuhteisiin, itsetuntoon liittyen. Valmennuksen tavoitteet ja aikataulu sovitaan aina yhdessä asiakkaan kanssa. Valmennukseen käytettävät menetelmät määräytyvät asiakaskohtaisesti.
Neuropsykiatrinen valmentaja tukee tavoitteiden saavuttamista aktiivisesti sekä rohkaisee, kannustaa ja antaa palautetta suoriutumisesta. Valmennuksessa mietitään yhdessä toimivia uusia toimintatapoja arjen ja asiakkaan toimintakyvyn parantamiseksi.
Nepsy-valmennus mielletään usein olevan neuropsykiatrisia piirteitä omaavalle henkilölle, mutta valmennus sopii kenelle tahansa, jolla on haasteita arjesta selviytymisestä. Haasteita voi olla mm. toiminnanohjauksessa, aikataulujen ylläpitämisessä, motivaatiossa, opiskeluissa, työelämässä, ihmissuhteissa, itsetunnossa. Valmennus sopii niin lapsille kuin nuorillekin, mutta yhtälailla myös lasten vanhemmille tai muille aikuisille. Joskus valmennus voi olla tarpeen myös vanhemman omien ADHD-oireiden vuoksi, kun tuntuu siltä, että koko arki on yhtä hullunmyllyä ja arjen asioiden pyörittäminen tuottaa haasteita.
Valmennuksen tuloksiin vaikuttaa vahvasti asiakkaan motivoituminen ratkaisukeskeiseen nepsy-valmennukseen. Yleisimpiä syitä hakeutua Nepsy-valmennukseen ovat esimerkiksi arjessa ilmenevät liialliset peliongelmat sekä tunne siitä, että kaikki arjen langat eivät tunnu pysyvän hyppysissä. Joskus ihmissuhteiden ylläpitäminen tuottaa haasteita tai kouluun meneminen on vaikeaa ja tehtävistä suoriutuminen tuntuu ylivoimaisen vaikealta. Usein neuropsykiatrisiin haasteisiin liittyy erilaisia keskittymisen ja tarkkaavuuden pulmia sekä toiminnanohjauksen haasteita.
Neuropsykiatrinen valmentaja tapaa asiakasta yhdessä sovitussa paikassa tarpeen mukaan. Valmennuksessa tuetaan arkeasi ja toimintakykyäsi mahdollisimman matalalla kynnyksellä ja kokonaisvaltaisesti. Valmennuksen tavoitteena on löytää arkeesi sellaisia rakennuspalikoita, jotka tukevat omatoimista arkeasi. Olipa kyse sitten opiskelu- tai työpaikan löytymisestä, vuorokausirytmin selkeyttämisestä, raha-asioiden handlaamisesta tai muiden asioiden hoitamisesta yhdessä kanssasi. Tapaamiskerrat toteutetaan erikseen sovitussa ympäristössä, esim. valmentajan tiloissa, asiakkaan kotona, kirjastossa tai kahvilassa. Nepsy-valmentaja voi käydä myös koululla tai opiskelupaikassa ohjaamassa siellä ilmenevien ongelmien ratkaisemisessa. Nepsy-valmennusta on mahdollista toteuttaa myös etäyhteydellä.
Nepsy -valmennukseen pääset ilman lääketieteellistä selvitystä terveydentilastasi. Valmennus on tarkoitettu mahdollisimman matalan kynnyksen palveluksi ja tukimuodoksi. Asiakas voi ohjautua Nepsy-valmennukseen esimerkiksi terveyskeskuksessa/perusterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa todetun, toimintakyvyn haasteiden vuoksi. Nepsy-valmennukseen on mahdollista saada maksusitoumus esimerkiksi oman kunnan sosiaalitoimen kautta. Pääset Nepsy-valmennukseen myös itsemaksavana asiakkaana. Valmennus on täysin luottamuksellista.
Yhteydenotot ensisijaisesti sähköpostilla: riitta.kangasluoma@mottiaanen.fi
